FRANCIACORTA

VINLANDET ITALIEN

Italien är en av världens största och äldsta vinproducenter. Landet bjuder på en fantastiskt stor variation av olika viner. Det finns olika vinregioner som följer de geografiska förhållandena som råder i området och det gäller särskilda regler för vinproduktion i de olika regionerna. 

FRANCIACORTA BJUDER PÅ BUBBEL

I norra Italien, mitt i det fantastiska sjödistriktet, ligger regionen Franciacorta. Här, och endast här, produceras mousserande vin helt i enlighet med den klassiska metoden: méthode champenoise. Franciacorta är Italiens motsvarighet till Frankrikes Champagne. Det är en relativt ung vintradition som inleddes på 1970-talet och idag finns det drygt 120 vinodlare som tillverkar Franciacorta. 


Franciacorta är ett kvalitetsvin av hög klass som följer reglerna för DOCG. Vinet görs främst på de välkända druvorna Chardonnay och Pinot Nero samt Pinot Bianco


Det som framför allt skiljer vinet från andra mousserande viner, t.ex. Prosecco, är den långa produktionsprocessen. Prosecco tillverkas enligt den "enklare" Charmant metoden och kan vara drickbart redan efter två veckor.

grapes
grapes2


VÄRT ATT VÄNTA PÅ

Den klassiska metoden att tillverka Franciacorta tar tid. Anledningen är att Franciacorta görs i flera steg och till stor del för hand. Metoden bygger på två jäsningar, så kallad fermentering. Först ska vinet fermentera i ståltank och sedan på flaska. Ju längre tid vinet vilar på flaska desto bättre! Det innebär att detta kvalitetsvin som regel är klart först efter 3 år.  

 

KLIMATSMART  

Franciacorta är ett ekologiskt framställt vin. Druvorna odlas med stor kärlek och som regel utan några bekämpningsmedel. Druvorna plockas nästan alltid för hand. Skörden sker tidigt, dvs. redan i början av augusti, då druvorna fortfarande är syrliga. Förutom några få gram socker är smaken helt naturlig och vinet är i princip helt utan andra tillsatser.  


SÅ SMAKAR DET

Vinregionen Franciacorta är beläget vid den vackra Iseosjön. De höga bergen som omger sjön skapar ett milt klimat som är perfekt för druvorna. De hämtar sin typiska karaktär från den steniga och mineralrika växtplatsen.

Gemensamt för Franciacorta är att det mousserande vinet är torrt, elegant och mineralrikt. Bubblorna är små och sockerhalten är låg. Variationerna är flera och vinet finns bland annat som Brut, Extra Brut, Satin och Millesimato. Resultatet är ett mycket festligt och lättdrucket vin som passar till alla tillfällen.