VINBÖNDER/BLOGG

VÅRA VINBÖNDER

FERGHETTINA, Franciacorta

År 1990 tog Roberto Gatti och hans fru Andreina över ledningen över en lantbruksfastighet på fyra hektar mark i Erbusco (Brescia), där de snart skapade vinhuset Ferghettina. År 1991, efter sin första skörd,  presenterade Roberto sina första två viner.


Idag är Ferghettina en väletablerad vingård på 200 hektar med odlingar fördelat över 11 byar i Franciacorta. Organiska odlingsprinciper används för att utnyttja de olika jordarnas resurser så effektivt som möjligt och för att höja kvaliteten på vinerna.


Ferghettina är belägen vid bergen i Franciacorta med underbar utsikt över Iseosjön. Druvorna odlas och skördas med omtanke. Händerna är de främsta verktygen på vingården och de hantverksmässiga kunskaperna är uråldriga. Utan onödiga tillsatser och med en dubbelt så lång fermenteringstid skapas här eleganta och komplexa viner.


Ferghettina är ett familjeföretag där allt hanteras av föräldrarna med hjälp av barnen Laura och Matteo, båda med examen i oenologi.

MASSUSSI, Franciacorta

Vinhuset Massussi grundades 1985 av Vittorio och Giuseppina Ruggeri Massussi. Familjens passion för vinodling daterar sig från mitten av 1900-talet när deras förfader Luis började producerade rött vin.


Vinrankorna planterades på tidigt 80-tal för att påbörja de första experimenten på den klassiska metoden för att producera de första 500 flaskorna av mousserande vin 1985. Hårt arbete har sedan resulterat i ett flertal fina utmärkelser i branschen.


Massussis vingård ligger på 400 meters höjd på sluttningarna i södra delen av Iseosjön. Här finns ett mycket gynnsamt mikroklimat med svala vindar på nätterna och en mineralig jordmån. Dessa faktorer gör att Pinot Bianco kan odlas här vilket är mycket ovanligt i Franciacorta.


Massussi har en liten produktion med fokus på kvalitet och framställningen sker enligt biodynamiska principer. Här lagras vinet längre på jästfällningen för att få ett bättre resultat. Detta är möjligt då den höga höjden och terrioren ger en hög syra.

il maiolo, Piacenza

Idag drivs il maiolo av Francesco & Elena Torre.


1972 köpte Francescos fader Marcello marken il maiolo för att förverkliga sitt livs dröm att bli vinmakare. Vid den tiden var det en övergiven förfallen jordbruksmark som behövde återställas helt. När platsen renoverades till en gård planterade Marcello den första vingården med Ortrugo, Barbera och Bonarda druvor. Det var en passionerad hobby och vinerna som producerades konsumerades av familjen och gavs bort.


il maiolo är idag en ekologisk vingård som ligger vid foten av den historiska Val Nure, en region i norra Italien. De använder bara de bästa traditionella vinframställningsmetoderna från tidigare generationer för att skapa verkligt unika och minnesvärda viner.


Tid är en viktig del av deras process. Det långvariga tillvägagångssättet kräver noggrant tålamod och noggranna detaljer för att skapa en smak rik på historia. Varje flaska rött vin tar ungefär fem år att skapa från första skörd till försäljning. De gröna druvornas färskhet gör att du kan ha ett vin i flaskan efter två år från skörden av druvorna.


il maiolos vinframställningsprocess följer samma metoder som använts i hundratals år med mjukpressning i ståltankar där den första jäsningen äger rum. Tio överpumpningar följer och när musten anländer torr rackas den och överförs till stora ekfat där malolaktisk jäsning sker. Efter ett år på ekfat buteljeras vinet och lagras sedan minst ett år innan det säljs.


De första maiolo-vinerna producerades 2003, och det var en exceptionell årgång. En handfull första flaskor förblir fortfarande korkade och öppnas endast vid viktiga tillfällen för att fira viktiga stunder i familjelivet.Kommande vinbönder

Monte Alto, Franciacorta

Alberto Tribbia är en välutbildad enolog. Efter många års erfarenhet i Italien och utomlands bestämde han sig 2014 för att realisera sin dröm om en egen vingård vid foten av berget Monte Alto i Franciacorta. Hans fokus ligger på Pino Nero vilket genomsyrar hans produktion. Han framställer såväl mousserande Franciacorta som stilla röda viner men produktionen är ännu relativt blygsam.


La Romiglia, Veneto

Familjen Gazzos vingård ligger i Verona och Valpolicella. Familjen har sedan många år en stor passion för vin och driver ett organiskt jordbruk. Produktionen ligger på omkring 20 000 flaskor per år. De har en bred produktion med allt från traditionella till moderna nytänkande röda och vita viner. Amaroneviner väntar i tankarna. Flera av deras viner har redan vunnit priser.


Abrigo Fratelli, Piemonte

Familjeföretaget Abrigo ligger i Alba i Piemonte och har lång tradition. Under senare år har familjen satsat på nytänkande och modernisering. De producerar omkring 45 000 flaskor per år. Deras viner bygger på de typiska druvorna från Piemonte bl.a. Dolcetto, Barbera och Nebbiolo.


Malaspina, Emilia Romagna

Underbar vingård med anor i Bobbio, Emiglia Romana. Familjen som driver vingården härstammar enligt väldokumenterade källor från en av världens äldsta släkter (956). Med varsam hand har Currado Malaspina skapat ett modernt jordbruk och ändå lyckats behålla många fina traditioner sedan 1700-talet. Vinkällaren bjuder på en mogen bukett med kvalitetsviner bl.a. från druvorna Pino Nero till Ortrugo