VINBÖNDER/BLOGG

VÅRA VINBÖNDER

FERGHETTINA, Franciacorta

År 1990 tog Roberto Gatti och hans fru Andreina över ledningen över en lantbruksfastighet på fyra hektar mark i Erbusco (Brescia), där de snart skapade vinhuset Ferghettina. År 1991, efter sin första skörd,  presenterade Roberto sina första två viner.


Idag är Ferghettina en väletablerad vingård på 200 hektar med odlingar fördelat över 11 byar i Franciacorta. Organiska odlingsprinciper används för att utnyttja de olika jordarnas resurser så effektivt som möjligt och för att höja kvaliteten på vinerna.


Ferghettina är belägen vid bergen i Franciacorta med underbar utsikt över Iseosjön. Druvorna odlas och skördas med omtanke. Händerna är de främsta verktygen på vingården och de hantverksmässiga kunskaperna är uråldriga. Utan onödiga tillsatser och med en dubbelt så lång fermenteringstid skapas här eleganta och komplexa viner.


Ferghettina är ett familjeföretag där allt hanteras av föräldrarna med hjälp av barnen Laura och Matteo, båda med examen i oenologi.

MASSUSSI, Franciacorta

Vinhuset Massussi grundades 1985 av Vittorio och Giuseppina Ruggeri Massussi. Familjens passion för vinodling daterar sig från mitten av 1900-talet när deras förfader Luis började producerade rött vin.


Vinrankorna planterades på tidigt 80-tal för att påbörja de första experimenten på den klassiska metoden för att producera de första 500 flaskorna av mousserande vin 1985. Hårt arbete har sedan resulterat i ett flertal fina utmärkelser i branschen.


Massussis vingård ligger på 400 meters höjd på sluttningarna i södra delen av Iseosjön. Här finns ett mycket gynnsamt mikroklimat med svala vindar på nätterna och en mineralig jordmån. Dessa faktorer gör att Pinot Bianco kan odlas här vilket är mycket ovanligt i Franciacorta.


Massussi har en liten produktion med fokus på kvalitet och framställningen sker enligt biodynamiska principer. Här lagras vinet längre på jästfällningen för att få ett bättre resultat. Detta är möjligt då den höga höjden och terrioren ger en hög syra.

BONFADINI, Franciacorta

Pappa Graziano, en entreprenör inom snickerisektorn, hade alltid upprätthållit starka band med jordbruksvärlden genom att plantera vingårdar mellan Colombaro och Nigoline, byar i Corte Franca. Men det var hans barn, Andrea och Francesca, som gjorde ett avgörande avtryck på Franciacorta DOCG:s värld genom att bygga en modern och välutrustad vinkällare 2013 på sin egen mark, bredvid familjens hem.


På mindre än tio år hade vinframställningen vuxit till över 100 000 flaskor per år, men det uttalade målet för källaren är 200 000. För att nå dit har Bonfadini under årens lopp implementerat de vingårdar som förvaltas direkt och även förvärvat 10 hektar i Calino som kommer att täcka en stor del av företagets behov.


Francesca Bonfadini har personligen övervakat utvecklingen av projektet, samordnat produktionen, för att hitta en originell väg i Franciacorta-vinscenen. För att nå denna vision har hon anförtrott den oenologiska förvaltningen till en tekniker från Trentino och producerar idag elegant och smakrik Franciacorta. 


IL MAIOLO, Piacenza

Idag drivs il maiolo av Francesco & Elena Torre.


1972 köpte Francescos pappa Marcello marken il maiolo för att förverkliga sitt livs dröm att bli vinmakare. Vid den tiden var det en övergiven förfallen jordbruksmark som behövde återställas helt. När platsen renoverades till en gård planterade Marcello den första vingården med Ortrugo, Barbera och Bonarda druvor. Det var en passionerad hobby och vinerna som producerades konsumerades av familjen och gavs bort.


il maiolo är idag en ekologisk vingård som ligger vid foten av den historiska Val Nure, en region i norra Italien. De använder bara de bästa traditionella vinframställningsmetoderna från tidigare generationer för att skapa verkligt unika och minnesvärda viner.


Tid är en viktig del av deras process. Det långvariga tillvägagångssättet kräver noggrant tålamod och noggranna detaljer för att skapa en smak rik på historia. Varje flaska rött vin tar ungefär fem år att skapa från första skörd till försäljning. De gröna druvornas färskhet gör att du kan ha ett vin i flaskan efter två år från skörden av druvorna.


il maiolos vinframställningsprocess följer samma metoder som använts i hundratals år med mjukpressning i ståltankar där den första jäsningen äger rum. Tio överpumpningar följer och när musten anländer torr rackas den och överförs till stora ekfat där malolaktisk jäsning sker. Efter ett år på ekfat buteljeras vinet och lagras sedan minst ett år innan det säljs.


De första maiolo-vinerna producerades 2003, och det var en exceptionell årgång. En handfull första flaskor förblir fortfarande korkade och öppnas endast vid viktiga tillfällen för att fira viktiga stunder i familjelivet.LA ROMIGLIA, Verona

Familjen Gazzo har i flera generationer producerat vin med stor passion. Deras filosofi är att följa naturens egna regler vilket bl.a. avspeglas i deras etiketter som uteslutande bär motiv från naturen.


Produktionen har gradvis utökats och ligger idag på omkring 20 000 flaskor per år. De har en bred produktion med allt från traditionella till moderna nytänkande röda och vita viner från välkända druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon och Chardonnay.


Den yngre generationen vågar prova nya vägar och i deras palett finns därför både Pétillant Naturel (Pet nat) och spännande Valpolicella. Även Amaroneviner väntar i tankarna. Flera av familjen Gazzos viner har redan vunnit priser.


ORO D'ETNA, Sicilien

På östra sidan av Etna odlas druvor upp till 1 000 meter över havet på den aktiva vulkanen. Den vulkaniska jordmånen och den höga höjden skapar en magisk terroir för vinproduktion. Druvorna är lokala med lång tradition. Här driver familjen Costa sedan många år en underbar vingård på 5 hektar.


Honung, som traditionellt är Etnas frukt, har varit företagets starka sida i 25 år. Biodling har varit huvudverksamheten sedan 1988. 2013 blommade passionen för vin ut och 2019 kommer den första vineyard cru, "De Rerum Aetna", att presenteras för första gången.


Gården är belägen i Zafferana som ligger på 550 m.ö.h. Familjen har flera olika vinstockar på sin gård där vissa är över 80 år gamla och den vanligaste druvan i området och för produktionen är Nerello Mascalese. Druvan är tålig och klarar sig bra i ett allt varmare klimat. Klimatet är speciellt då dag- och nattemperaturen kan skilja hela 30 grader.


Produktionen präglas av omsorgsfull vård av vinstockarna, låg avkastningar per växt, noggrant urval av druvorna, men framför allt mycket arbete och passion. Deras ansträngningar har resulterat i utmärkta viner som kan skryta med de prestigefyllda initialerna Etna DOC. Tack vare ett noggrant urval av skörden ligger resultatet på en mycket hög nivå med stor smakrikedom. 

RABINO, Piemonte


Familjen Rabino driver sedan många år ett jordbruk som idag nått 20 hektar uppdelade i vingårdar, äppelodlingar, olivlundar och skogar. Egendomen är belägen vid de vackra kullarna i Roero, Langhe och Monferrato i Piemonte.


Rabinos viner är resultatet av en gammal erfarenhet, i kombination med en ständig studie och öppenhet för experiment. Verksamheten, som till en början byggt på jordbruk och djurhållning, har gradvis utökats till att producera vin i en ekologiskt hållbart självproduktionscirkel. Det familjeägda företaget producerar nu 50 000 flaskor varje år och rymmer en fin palett av viner främst på de välkända druvorna Barbera, Nebbiolo, Bonarda och Arneis.


Kommande vinbönder

Monte Alto, Franciacorta

Alberto Tribbia är en välutbildad enolog. Efter många års erfarenhet i Italien och utomlands bestämde han sig 2014 för att realisera sin dröm om en egen vingård vid foten av berget Monte Alto i Franciacorta. Hans fokus ligger på Pino Nero vilket genomsyrar hans produktion. Han framställer såväl mousserande Franciacorta som stilla röda viner men produktionen är ännu relativt blygsam.


Malaspina, Emilia Romagna

Underbar vingård med anor i Bobbio, Emilia Romagna. Familjen som driver vingården härstammar enligt väldokumenterade källor från en av världens äldsta släkter (956). Med varsam hand har Currado Malaspina skapat ett modernt jordbruk och ändå lyckats behålla många fina traditioner sedan 1700-talet. Vinkällaren bjuder på en mogen bukett med kvalitetsviner bl.a. från druvorna Pino Nero till Ortrugo

 

Poderi Roccanera, Piemonte

Roccanera är vingård i Piemonte som funnits i familjens ägor sedan mer än 100 år. Under senare
år arbetar familjen Negro intensivt med att skapa ett modernt och hållbart jordbruk samtidigt
som de är angelägna om att hålla fast vid de äldre traditionerna. Det innebär t.ex. att de skapar
endruvsvin och att vinerna enbart produceras av deras egna druvor. Produktionen är bred och
erbjuder bl.a. viner från Moscato och Nebbiolo.


La Mosca Bianca Bio, Piemonte
I hjärtat av Piemonte hittar vi en unik och helt organisk producent av naturviner. På temat ”Slow
living” uppfyller familjen Sacchetto sin dröm att tillverka ekologiska och autentiska produkter. I
paletten finns en underbar röd Cabernet Sauvignon och både vit och orange kraftfull Chardonay.


Tenuta Borri, Emilia Romagna
I underbara omgivningar ca 500 meter över havet har det i mer än fem generationer producerats
vin i Emilia Romagna. Idag är produktionen om ca 15000 flaskor per år uteslutande ekologisk.
Andra Prudelli är professor i agrikultur och driver verksamheten med stor kunskap och
entusiasm. Hans breda palett bygger uteslutande på gamla traditioner där processen är helt
spontan utan filtrering och inga tillsatser. Resultatet är slående!


La Collina, Lombardiet
Det är sällsynt men glädjande nog finns det kvinnliga vinmakare! Sara Invernici driver idag en
modern vingård i femte generation. Gården är belägen ca 300 meter över havet i trakten kring
Bergamo och har funnits i familjens ägo sedan mer än 100 år. Produktionen är idag på omkring
90000 flaskor per år och bygger främst på blå druvor.